Ce inseamna invertor auto (C)

invertor-auto-800w-cu-iesire-usbDupa denumire pare ceva tare complicat, dar in practica, invertorul auto este un simplu dispozitiv care iti transforma curentul de 12 Volti de la bateria auto la tensiune normala, “de priza”, la 220 Volti.

Ce inseamna invertor auto?

Invertorul este un dispozitiv electric care permite transformarea curentului continuu în curent alternativ. Curentul alternativ obținut poate avea diferite tensiuni și frecvențe. Poate avea diverse moduri de operare (electromecanic sau cu dispozitive semiconductoare). Asta gasesti de Wikipedia, iar daca te gandesti in mod concret la masina ta, stii ce inseamna invertor auto fara sa te mai gandesti mult.

La ce e bun un invertor auto?

Sincer, la multe. Poti incepe cu simplul aspirator de praf, care nu ai cum sa il folosesti in masina, daca nu ai o linie de tensiune normala prin apropiere. Si daca mai esti si in deplasare, intelegi din plin ce inseamna invertor auto. Bine-nteles, nu poti folosi mult la paratura de putere, dar exista tot felul de dispozitive care nu ai cum sa le folosesti in  masine, pentru ca ele au fost proiectate pentru 220 de volti, nu pentru 12 volti.

Si stii ce inseamna un invertor auto atunci cand platesti o singura data pentru un astfel de dispozitiv si poti folosi tot ce ai tu, fara sa te mai gandesti la varianta mai mica, auto, a acelui dispozitiv.

Sincer va spun, nici eu nu stiam ce inseamna invertor auto. Asta pana cand un prieten m-a rugat sa il ajut cu niste firicele de la casetofonul auto. Bun, bun, dar cand am depistat problema, am ramas un pic in pana. Eu aveam pistol de lipit clasic, asa ca i-am spus ca imi pare rau, dar trebuie sa rezolve problema cu altcineva, ca eu nu am cum. Stiti care a fost raspunsul?

– Ho, ho, nu scapi tu asa de usor, desi poate vrei. Ia uite ce am eu aici! – si a scos o cutiuta.

Am ingalbenit usor, pentru ca noi nu discutasem nimmic de statie de amplificare pentru masina. Dar m-a lamurit el repede:

  • Este un invertor auto!
  • Ce este un invertor auto? Si nu imi spune ca ceea ce vad in fata, ca tot nu pricep!

  • Stai linistit, aprinde o tigara si priveste!

A legat tot ce trbuia, a luat pistolul meu de lipit, la pus in acel invertor auto si … mi-a urat bafta. Astfel am invatat si eu ce inseamna invertor auto. Mi-a luat ceva timp sa rezolv acele firicel, dar s-a rezolvat. Mi-a spus ca de multe ori l-a salvat de tot felul de probleme, dar cel mai des la partea de reparatii si cele de … camping!

Asa ca, daca nu stii ce este un inverotr auto, acum stii, si stii ca este util sa ai pe aproape un astfel de aparat nu numai cand esti in deplasare. Bine, sunt de acord, s-ar putea electricianului si mecanicului sa nu ii placa, mai ales daca il prinzi in timpul liber, dar, nah, asta este!

Leave a Reply