Pot sa mor? Sau nu?

Eye deathImage by doug88888 via FlickrPot sa mor? Este acel film al vietii ce iti trece prin fata in cazul unui accident sau a unui pericol iminent de a-ti pierde viata. Este, daca vreti, un intrerupator actionat de creier, in care subconstieintul preia conducerea intregului corp, ramanand constientului sa proceseze multe informatii ce pot fi in directa legatura cu iminentul pericol, sau daca vine de sus o decizie ca nu se poate face nimic, o evaluare a starii actuale a persoanei respective vis-a-vis de viata sa.
Desigur, exista cele 10 secunde in care hotararea pe care o iei este decisiva, si, desi o sa imi spuneti ca nu este posibil, va spun ca la viteza cu care functioneaza in acele clipe creierul poate face o astfel de figura. Este modul in care creierul incearca sa se bazeze pe reflexe si pe instinctul de supravietuire. Decupleaza constientul si lucreaza de unul singur, fara comanda constientului.
Ati auzit de multe ori oameni care au scapat cu viata din fel de fel de accidente, care nu au putut sa spuna decat “Nu stiu cum am facut”. Cat timp este decuplat, constientului ii raman n-sprezece mii de clipe sa faca inventarul vietii, si de multe ori se stocheaza in memorie.
Daca are sansa de a supravietui, datorita reflexelor lui sau a circumstantelor incidentului, de multe ori povesteste cum nu a realizat ce se intampla, ci doar a vazut “filmul vietii” trecand prin fata ochilor. Este un inventar rapid a realizarilor si esecurilor persoanei respective. Are de-a face cu prejudecatile si frustrarile noastre, cu starea de multumire de sine. Intr-un cuvant, raspunsul la intrebarea: “Pot sa mor?“.

“In linistea de dinainte,
pe-al tristului si lung covor
din frunze rare, ratacite
as vrea sa cad, sa pot sa mor.
Pe aripa unui sarut
as vrea sub stanca sa cobor,
ca valul rece si pierdut
sa ma destram, sa pot sa mor.

Sub foc mocnit sa ma aprind
apoi ca jarul in cuptor,
fiind cenuşa, sa ma-ntind,
sa ma rasfir, sa pot sa mor.

In arse raze vreau sa sting

aceste spectre, voci ce-n cor
ma tot indeamna sa te-ating,
sa ma preling, sa pot sa mor.”
Andrei Pavel – Sa pot sa mor

Spune ceea ce gandesti, fii creativ si nu incerca sa faci spamming. Continutul bogat si la subiect al comentariului te poate pastra aici. Multumesc!

Leave a Reply