Becuri cu LED sau becuri neon

De ceva vreme au fost scoase din fabricație becurile cu incandescență. Argumentele sunt de toate felurile, ideea este că noi trebuie să alegem între becuri cu led și becurile cu neon.
Deși sunt scumpe, balanța tinde spre becurile cu . De ce?
Economic vorbind, becurile cu led consumă jumătate din ceea ce consumă cele cu neon. Care la rândul lor, consumă cu cel puţin 25% mai puţin faţă de becurile cu incandescenţă. Și au timp de viață dublu față de . Atât ar fi îndeajuns ca argumente. Dar mai sunt avantaje.
Becurile cu led pot fi comandate atât în ceea ce privește cantitatea de lumină emiså, cât și culoarea emisă. De asemenea, cu LED pot fi comandate și de pe smartphone și alte telecomenzi. Cool, nu?

Discutăm aici de becurile cu LED de la toţi, producătorii, căci şi aici calitatea face diferenţa. Sunt becuri cu LED la preţ mic, dar ale căror randament este mai mic, şi sunt becuri cu LED fabricate de firme mari, care chiar oferă ceea ce este scris la specificaţiile tehnice ale Led-ului. Tot tehnic vorbind, diferenţa pe care trebuie să o faci este la culoarea emisă de becul cu LED. Trebuie să înveţi acele 4300K şi 5200k, specificaşii ce ăşi spun culoarea (mai albă, ca de neon, sau mai galbenă, ca becurile cu incandescenţă). Dar asta este doar o chestiune de cîteva cumpărături, apoi le vei ştii din prima.
La capitolul impact asupra mediului sunt câteva mici dezavantaje, dar nu foarte grave. Doar ultra-ecologiștii pot veni cu argumente gen metale grele și tot restul, dar doar la capitolul deșeuri cantitative. Azi un bec cu LED îl poți arunca la coș în ghena gunoi menajer, atât de puțin poluează. Şi o spune legislaţia actuală europeană, nu eu sau alt “for” din România.
Părerea mea: cumpără măcar un rând de cu LED, vezi ce știe și apoi îți vei mai cumpara altele …

2 thoughts on “Becuri cu LED sau becuri neon

  1. Am cumparat de la “tarabe”din piata, becuri cu LED noname, chinezarii. Au mers o saptamana dupa care au inceput sa se arda ledurile unul dupa unul. Nu am renuntat la idee si am luat Philips. Adevarat, zeci de lei in plus, dar, si aici ca si oriunde, firma face diferenta. Deci daca e de luat bec cu LED luati de firma.

Leave a Reply