Suntem într-o permanentă evoluție, vrem să avem un viitor mai bun și să avem siguranța unui mediu sănătos și armonios. Nu este de mirare că medicina avansează atât de mult. De la tratamentele experimentale extrem de controversate până la descoperirea unor metode revoluționare de a trata bolile mortale, medicina ne face să fim din ce în ce mai siguri de spațiul în care trăim.
În constituirea codului au contribuit reglementările europene și cele interne din acest domeniu, iar publicul țintă căruia i se adresează se formeză din profesioniștii în domeniu, viitori părinți și familiile lor, dar și publicul larg.Una dintre cele mai mari descoperiri în domeniul sanitar consider că este folosirea de regenerare celulara prin celule stem.
Una dintre cele mai cunoscute modalități de utilizare a celulelor stem este tratarea leucemiei. Până nu demult tratarea acestei boli, în cazul în care pacientul nu reacționa la chimioterapie, se putea face doar prin transplant din partea unei persoane compatibile cu bolnavul. Transplantul era greu de realizat și implica numeroase riscuri.
Un procent de 7% dintre femeile din România aleg ca la naștere să recolteze celulele stem, acestea aduc 10 milioane de euro pentru piața celulelor stem din țară. Exista astfel necesitatea construirii unui cod care să urmărească dacă companiile afiliate respectă etica profesională în promovarea și furnizarea serviciilor ce se centrează în jurul recoltării celulelor stem: transport, procesare și stocare.
Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociatie non-guvernamentala, non-profit, independenta si apolitica, care a fost infiintata in anul 2012, la initiativa a trei companii de profil: Biogenis banca celule stem, Cord Blood Center Medical si Stem SURE.