Ca in orice, independenta este un deziderat greu de atins, nu-i asa? La fel este si independenta ta energetica. Si ma refer aici la sistemele aditionale si ecologice ce te fac independent (sau aproape independent) de unele servicii. Panouri solare ce te vor ajuta sa folosesti caldura mare, panouri fotovoltaice si turbine eoliene pentru a avea curent electric “in surplus”. Desigur, nu va exista nici un surplus, cred, dar … A avea montate astfel de lucruri nu inseamna ca esti mai bogat, sau alte astfel de preconceptii. Inseamna, pur si simplu, sa iti produci cea ce consumi, in materie de apa calda, curent electric, intr-un cuvant, autonomie mai mare.
Desigur, am auzit discutii si pe tema eficientei, si pe cea a raportului pret/calitate. Si, cel mai important, discutii multe pe forumuri privind valoarea de amortizare a unor astfel de investitii si durata lor. In multe locuri se pot citi discutii despre geamurile termopane, calcule privind eficienta lor, si, totusi, daca ma uit mai atent, majoritatea locuintelor au montate astfel de geamuri. Si nu cred ca au stat sa faca calcule. Dar sa ne uitam logic. Iti construiesti o casa, dintr-un credit. Vei avea rate si plati la utilitati, care nu sunt mici deloc. Daca maresti un pic creditul, instalezi si panouri solare si/sau fotovoltaice, vei avea rate cu putin mai mari, dar plati la utilitati considerabil de mic. Adica faci economie exact atunci cand trebuie.
Si sa nu uitam de un aspect important. Satisfactia! Ce nu am citit nicaieri este despre sentimentul de satisfactie, satisfactie ce ti-o da vizita (mai trebuie, totusi) la cei ce ofera serviciile respective. Atunci cand , spre deosebire de ceilalti, care stau cu un teanc de bani la caserie pentru a plati facturile, tu stai si te cauti de banii marunti. Satisfatia aceea este cea care o putem pune in aceasta propozitie: Independenta ta energetica – priceless!
Stiu pe cineva care si-a deschis o afacere de acest gen si mi-a zis ca in Arad de exemplu lumea investeste in asa ceva la mine in Moldova nu vezi asa ceva,eu personal nu am vazut nici macar unul!
Acum depinde si de zona in care locuiesti. Nu peste tot isi au rostul genul asta de sisteme.
hmm..suna interesant:-?
Putini sunt cei care investesc in panouri solare de exemplu, prin simplul fapt ca nu sunt destul de raspandite si romanului nu-i place sa fie el cobaiul. Mie mi-ar placea sa vad investitii in panouri solare la blocuri, sa investeasca tot blocul in asa ceva(gen reabilitare termica), mai ales acum cand se anunta noi scumpiri in domeniul energetic.
Interesant, chiar vorbeam cu nevasta-mea astazi despre panouri, si cred ca o sa ne si punem.
Din pacate inca nu sunt destul de raspandite, dar din ce in ce mai multa lume, opteaza pentru aceasta varianta. Cu siguranta cei care au panouri solare, pot face economii destul de mari. Speram ca in scurt timp mai multe persoane vor opta pentru aceasta metoda si vor scapa de cheltuielile mari pe care trebuie sa le plateasca.
Mie mi se pare o idee excelenta, dar inca mergem pe principiul vechi si costisitor…
Excelenta ideea..:)
Pentru cei care locuiesc la curte, este o idee mai mult decat inspirata..nu am pus-o inca in aplicare pentru ca am aruncat banii pe alte lucruri, insa in viitorul apropiat sper sa reusesc si asta!
Se pare ca aceasta energie eco as putea sa-i spune incepe din ce in ce mai mult sa se raspandeasca si pe la noi si ma bucura acest lucru
Este o idee excelenta dar foarte putini o pun in practica…
la noi nu stiu daca au cum sa fure cu asa ceva si de aia …nu cred ca s ar dorii instalarea lor:)
super idee..:) la noi daca nu se fura nu e bine!:)
Germania este in plina trecere de la euliene la panouri solare, chiar cred ca o astfel de investitie este bine venita, cat despre preturi sunt destul de ridicate din cate am intles inca ..
Foarte interesant articolul covasneanule, am adaugat blogul la bloguri favorite. Trecem pe energie verde
daca am trece toti pe astfel de metode s-ar face economie la foarte multe si poate ar fi mai bine pentru noi