Ce este HD Voice? AMR-WB.

Ce este HD Voice si AMR-WB? Doi termeni tehnici. Un anume operator de telefonie face reclama la aceasta noua tehnologie, lansata pe telefoanele mobile anul trecut in Moldova.
In ce consta tehnologic acest lucru? Daca o convorbire normala este preluata de telefon intr-o anumita gama de frecvente (limitele fiind de la 300 Hz pana la 3,4 kHz), vocea umana avand o gama de la 80 Hz la 14 kHz, prin aceasta noua tehnologie se extinde gama de frecvente captata si prelucrata de telefon in limitele 50 Hz -7 kHz. Este acel AMR-WB (Advanced Multirate – Wideband).

Ce insemna in practica aceste date? Convrobirea este mult mai clara, zgomotele din fundal mai sterse, vocea umana usor amplificata (daca mai este cineva in camera si vorbeste, se aude mai clar si vocea persoanei respective), claritate imbunatatita (literele “S” si “F” se aud mai clar -in tehnologia veche creandu-se de multe ori confuzii), o reducere a efortului de a intelege ceea ce spune interlocutorul, per total o imbunatatire a acelui “nu am inteles ce ai spus” (mai ales daca a fost soptit).
Numai unele telefoane sunt capabile sa foloseaca HD Voice (deocamdata este vorba de Nokia N8Nokia N8 HD Voice, Nokia E5Nokia E5 HD Voice, Samsung Galaxy Mini S5570Samsung Galaxy Mini HD Voice, Nokia 6720C, Motorola Droid 3, Samsung I9000 Galaxy S, 8GB Samsung Galaxy HD Voice, Samsung Galaxy R). Pe lista oficiala GSA sunt trecute 33 de telefoane mobile. Detinatorii acestor telefoane trebuie doar sa-si faca upgrade de software si sa foloseasca telefonul in reteaua care ofera, deocamdata gartuit, aceste servicii.

Cateva videoclipuri care ilustreaza diferenta de calitate:


O filmare facuta in strada, unde se aude diferenta substantiala. Urmatorul video HD Voice este interactiv, si se observa dieferenta in transmiterea unei melodii.

Spune ceea ce gandesti, fii creativ si nu incerca sa faci spamming. Continutul bogat si la subiect al comentariului te poate pastra aici. Multumesc!

5 thoughts on “Ce este HD Voice? AMR-WB.

  1. Intrebarea este cat de mult polueaza aceste telefoane. Din cate stiu eu nokia este unul dintre producatorii care polueaza cel mai putin dar tehnologia asta are nevoie de un semnal mult mai bun

  2. daca imi spune cineva cum dezactivez optiunea asta care e inca beta si ma scoate din minti ,e naspa deocamdata , are intarzieri , nu se aude bine , se taie din cuvinte , parca e o pisica interlocutorul , vb intre o convorbire n8 si n8 pe orange

  3. In ultima vreme totul se inbunatateste, dar ma rog, retelele inca nu-s destul de bine inbunatatite ca sa pote face fata de tehnologiile noi. Eventual cu retelele 4G o sa mearga totul bine in HD, si nu numai sunetul.

Leave a Reply