Perdanţii cazului Eleva din Covasna

Cine câştigă în tot acest scandal Eleva din Covasna este irelevant. Şi înainte de a+mi sări în cap, lasă-mă să îţi explic de ce! Toată mass-media are de câştigat, indeiferent de ce scandal este vorba. Ei vor fi acolo şi dacă îşi pune tricolorul careva pe p***s, cum a sugerat un fost ziarist maghiar.

Perdanţii suntem însă noi, toţi locuitorii din Covasna. La un momentdat, mergând spre Bucureşti, am fost întrebat, la Comarnic, mai exact, dacă mai suport bătăile cu ungurii şi dacă iau multă bătaie. Tataie acela nu ştia pe ce lume trăieşte, ai spune. Dar nu contează. Ştii de ce? Tataie acela ar trebui să fie unul dintre cei ce vin la tratament în staţiunea Covasna. Şi nu va veni, normal, atâta timp cât el are informaţii false despre ce se întâmplă aici. Ar veni pentru odihnă şi tratament, dar ca să se bage în gura lupului … nu.

Gândiţi-vă câţi sunt ca el, care culeg informaţii de la televizor. Mulţi. Astfel, mulţi sunt cei care nu vin în Covasna din cauza conflictului româno-maghiar (aproape inexistent faptic), făcând astfel o defavoare zonei. Nu stau acum să analizez cine este de vină.

Vă voi spune în schimb o stare de fapt. Vecinul meu de deasupra face focul pe lemne. Nu ar avea voie, legea interzice acest lucru şi nu îmi convine nici mie. Dacă aş vrea să fac totul după lege, ar fi simplu să îl reclam. Dar nu o fac pentru că am mai multe dezavantaje. În primul rând, cu cât e mai frig la el, cu atât trebuie să fac mai multă căldură la mine. Apoi, micile conflicte cu crăpatul lemnelor în apartament, mai ales la ore nepotrivite, se pot rezolva mult mai simplu: o discuţie. În mare, acum îşi sparge lemnele înainte de a le duce sus. Iar acele surcele pe care uită din când în când să le pregătească în curte nu deranjează chiar aşa de mult. Iar celelalte mici conflicte le aplanăm prin discuţii.

În toată această imagine, primează toleranţa, interesul comun şi bunul simţ. Sunt cele trei elemente esenţiale pentru convieţuire paşnică. În felul acesta, oricând vine o prietenă la mine, nu ştie de aceste mici surprize. Dacă ar ştii, probabil s-ar codi să vină. Dacă îi povestesc, probabil nu mă va crede sau va crede că sunt isteric.

Cam aşa stă şi povestea aceasta cu eleva din Covasna. Sunt inconveniente, dar nu majore. Iar când aceşti puşti vor lucra pentru un bănuţ, să poată supravieţui, voi accepta că sunt patrioţi. Până atunci sunt doar inconştienţi. Şi vorbesc aici de ambele tabere, căci majoritatea celor cu gura mare sunt puşti care nu ştiu ce este acela bunul simţ.

 

Leave a Reply