Cu ce măsori 40.000.000?

ceas elvetian

Cu ce masori 40.000.000?

Prima ta întrebare va fi: 40.000.000 de …? Ce este fizic şi palpabil, cel mai probabil, prin aproximare. Pietre, case, persoane, orice. Banii cu maşina de numărat bani. Dar cum măsori 40.000.000 de minute?

De ce tocmai 40.000.000 de minute? Transformat în ani, este în jur de 77 de ani, adică exact vârsta medie a unui om pe această planetă (da, au crescut un pic mediile în ultimele decade). Bun, am lămurit de ce tocmai minute. Acum să vedem cu ce măsori aceste 40.000.000 de minute?

Probabil primul lucru care îţi vine în minte sunt acele ceasuri elveţiene ce sunt renumite pentru precizia şi fiabilitatea lor.

Aici voi face o mică paranteză, comentând natuara omului. Când la ziua ta de naştere sufli în lumânare, ai cel puţin o secundă de panică, pentru că realizezi că a mai trecut un an. Vezi, omul percepe timpul diferit, când mult comprimat, când minutele şi orele trec repede, deşi nu ne-am dori, când mult dilatat, când îţi pare că a trecut o veşnicie şi de fapt vorbim doar de câteva ore şi minute.

Ei, bine, acelaşi lucru îl face şi un ceas, comprima şi dilată un arc, inima ceasului, într-un ritm exact, precis. Şi nu este totuna dacă acel obiect numit ceas măsoară exact timpul sau doar relativ. De câte ori ai întârziat un autobuz sau un tren din cauza măsurării relative a timpului cu diverse “unelte” (acele ceasuri din piaţă. telefonul mobil, trecătorul de lângă tine …)? Trebuie să recunoşti că în acele momente te gândeai exact la ceasuri elveţiene (câteodată chiar te întrebai dacă mecanicul respectiv are unul, de a plecat “la fix”).

Acum mă voi întoarce la “acele” 40.000.000 de minute. Cu ce le măsori? Sau mai bine să îi dau un nume: ceas Karl Breitner. Vei spune că sunt scumpe.

Dar cunoscând deja relativitatea percepţiei timpului de către om şi faptul că îţi doreşti un ceas elveţian, îţi voi pune o singură întrebare simplă: Merită să dai chiar şi 40.000.000 de lei vechi care să îţi măsoare exact şi precis măcar o parte din cele 40.000.000 de minute pe care le ai?

2 thoughts on “Cu ce măsori 40.000.000?

  1. Pingback: Castigatorii campaniei TopCeas.ro! | Blog Awards

  2. depinde ce prioritati ai, eu, care nu sunt pasionata de ceasuri, nu as 40.000.000 lei vechi pe un ceas, dar, cunosc multi pasionati, care ar da si mai mult de atat

Leave a Reply